Επιλέγοντας τη σωστή αντηλιακή προστασία

Περιεχόμενα

Επιλέγοντας τη σωστή αντηλιακή προστασία

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε πώς να επιλέξετε ανάμεσα σε όλες τις διαφορετικές αντηλιακές κρέμες που διατίθενται στην αγορά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρέπει να αποφασίσετε: 

 • Ηλιακές συνθήκες (εποχή, γεωγραφικό πλάτος, υψόμετρο, με ή χωρίς χιόνι)
 • Διάρκεια έκθεσης (κρουαζιέρα, πεζοπορία, ηλιοθεραπεία)
 • Περιοχή που θέλετε να προστατεύσετε (περιοχές που συνήθως είναι ακάλυπτες, σε αντίθεση με τις καλυμμένες)
 • Φωτότυπος, τύπος δέρματος (ξηρό, αντιδραστικό, αλλεργικό ή λιπαρό) και το αλλεργικό ή φωτοαλλεργικό ιστορικό σας
 • Ο δείκτης προστασίας UVB και UVA για προστασία από τη γήρανση του δέρματος και τον κίνδυνο καρκίνων από τον ήλιο.
 • Τρόπος ζωής: αθλητικός, αστικός, αγχώδης κ.λπ. 

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ένα προϊόν αντηλιακής προστασίας θα πρέπει:

 • Να έχει ελάχιστο δείκτη αντηλιακής προστασίας SPF 6
 • Να παρέχει ελάχιστη προστασία UVA ισοδύναμη με το 1/3 του SPF που αναγράφεται στην ετικέτα
 • Να καλύπτει τις μακρύτερες ακτίνες UVA: ελάχιστο κρίσιμο μήκος κύματος 370 nm.

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF ενός προϊόντος υποδεικνύει το επίπεδο προστασίας του από τις ακτίνες UVB. Οι ακτίνες UVB είναι οι πιο επικίνδυνες, επειδή καίνε την επιδερμίδα και προκαλούν ηλιακά εγκαύματα σε δέρμα που δεν προστατεύεται επαρκώς από τις χρωστικές της μελανίνης (οι ακτίνες UVB είναι η αιτία για το 90% των καρκίνων του δέρματος). Ωστόσο, οι ακτίνες UVA δεν είναι ακίνδυνες. Κάθε άλλο: διεισδύουν βαθύτερα στο χόριο και καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης που διατηρούν το δέρμα τονωμένο. Οι ακτίνες αυτές είναι επομένως η κύρια αιτία για τη γήρανση του δέρματος. 

av_solaires_shema_protection_uva_uvb_filtres-chimique-mineral_16x9 1202x670 1: Επιδερμίδα - 2: Χόριο - 3: Υποδερμίδα - 4: Απορρόφηση - 5: Αντανάκλαση - διανομή

Οι διαφορετικοί δείκτες SPF

Υπάρχουν 4 κατηγορίες αντηλιακών προϊόντων, ανάλογα με τον δείκτη προστασίας:

 • Χαμηλή προστασία: SPF 6 ή 10
 • Μέτρια προστασία: SPF 15, 20 ή 25
 • Υψηλή προστασία: SPF 30 ή 50
 • Πολύ υψηλή προστασία: SPF 50+

Ωστόσο, στο εύρος υψηλής προστασίας, η διαφορά μεταξύ των δύο υψηλότερων μορφών προστασίας ελαχιστοποιείται, καθώς ένα προϊόν με SPF 30 φιλτράρει το 96,7% των ακτίνων UVB σε σύγκριση με το 98% ενός προϊόντος με SPF 50.

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Τηρείτε τις οδηγίες χρήσης!

Ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας SPF που επιλέγετε, το πιο σημαντικό είναι να εφαρμόζετε την αντηλιακή προστασία γενναιόδωρα και τακτικά. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνοντας κατά 50% τη συνιστώμενη ποσότητα εφαρμογής οδηγεί σε μείωση της αποτελεσματικότητας κατά 75%. Με άλλα λόγια, ένα προϊόν SPF20 ή SPF30 που εφαρμόζεται γενναιόδωρα και τακτικά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι συχνά πιο αποτελεσματικό από ένα προϊόν SPF50 που εφαρμόζεται μόνο μία φορά την ημέρα.

Πώς να εφαρμόζετε σωστά την αντηλιακή κρέμα

 • Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και τις προφυλάξεις χρήσης προτού χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν για πρώτη φορά.
 • Εφαρμόστε το προϊόν σας ομοιόμορφα σε όλα τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος πριν βγείτε στον ήλιο. 
 • Επαναλάβετε την εφαρμογή αντηλιακής προστασίας, ιδίως σε παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή/και μετά από μπάνιο, στέγνωμα με πετσέτα ή εφίδρωση
 • Εφαρμόστε αρκετό προϊόν: η μη επαρκής εφαρμογή αντηλιακής κρέμας μειώνει σημαντικά το επίπεδο προστασίας από την έκθεση στον ήλιο
av_sun-care_spray-50-_social_3282770100617

Ποιο επίπεδο δείκτη προστασίας SPF ταιριάζει σε κάθε φωτότυπο;

Η επιλογή του δείκτη προστασίας θα πρέπει να καθορίζεται από την ένταση του ήλιου, τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο και τον φωτότυπο κάθε ατόμου. Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα (φωτότυπος 1), τόσο υψηλότερος πρέπει να είναι ο δείκτης προστασίας

Φωτότυπος Ι

Αυτός ο τύπος δέρματος είναι πολύ ανοιχτόχρωμος και γαλακτώδους χρώματος, ενώ συχνά περιλαμβάνει φακίδες. Το χρώμα των μαλλιών είναι συνήθως κόκκινο. Ακόμη και μια πολύ σύντομη έκθεση στον ήλιο θα προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα ενώ δεν μαυρίζουν σχεδόν καθόλου. Είναι σημαντικό γι’ αυτήν την ομάδα να παραμένει προστατευμένη από τον ήλιο.
Συνιστώμενος δείκτης προστασίας SPF: 50+

Φωτότυπος II

Ανοιχτόχρωμο δέρμα, μερικές φορές με φακίδες και ξανθά μαλλιά. Τα άτομα αυτά παθαίνουν ηλιακά εγκαύματα σχεδόν πάντα, ωστόσο μαυρίζουν ελαφρώς κι έχουν ένα ελαφρύ μαύρισμα στο τέλος των διακοπών τους.
Συνιστώμενος δείκτης προστασίας SPF: 50+

Φωτότυπος III

Τα άτομα αυτά είναι ξανθά ή καστανόξανθα, με ανοιχτόχρωμο ή σκούρο δέρμα. Ενδέχεται να καούν από τον ήλιο με την πρώιμη έκθεση στον ήλιο, ωστόσο στη συνέχεια αναπτύσσουν ένα κλασικό χρυσαφί μαύρισμα. Το χρώμα των ματιών και των μαλλιών είναι σημαντικό. Το δέρμα των ξανθών ατόμων που ανήκουν στον φωτότυπο 3 ή όσα έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια γερνά ταχύτερα από ό,τι τα μελαχρινά άτομα με σκούρα μάτια υπό συνεχή έκθεση στον ήλιο.
Συνιστώμενος δείκτης προστασίας SPF: 30 ή 50.

Φωτότυπος IV

Αυτή η ομάδα αποτελείται από άτομα με σκούρο δέρμα και καστανά μαλλιά, τα οποία καίγονται σπάνια από τον ήλιο. Μαυρίζουν εύκολα.
Συνιστώμενος δείκτης προστασίας SPF: 20 ή 25.

Φωτότυπος V

Πρόκειται για άτομα με σκούρο δέρμα τα οποία καίγονται πολύ σπάνια από τον ήλιο, ενώ μαυρίζουν πολύ γρήγορα. Αποκτούν σκούρο μαύρισμα.
Συνιστώμενος δείκτης προστασίας SPF: 20 ή 25.

Φωτότυπος VI

Αυτή η ομάδα αποτελείται από άτομα με μαύρο δέρμα και σκούρα μάτια, με εξαιρετική αντοχή στην έκθεση στον ήλιο. Μια αντηλιακή κρέμα με χαμηλό δείκτη προστασίας είναι επαρκής για τα άτομα αυτά.
Συνιστώμενος δείκτης προστασίας SPF: 10 (και 20 έως 25 για τα πιο ανοιχτόχρωμα μέρη του δέρματος).

 • <span class="ezstring-field">av_solaires_protection_phototype-1_4x5 367x460</span>
 • <span class="ezstring-field">av_solaires_protection_phototype-3_4x5 367x460</span>
 • <span class="ezstring-field">av_solaires_protection_phototype-5_4x5 367x460</span>

Επιλέγοντας τη σωστή υφή 

Κατά την επιλογή της υφής, υπάρχουν δύο δείκτες που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη: προσωπική προτίμηση και τύπος δέρματος. Όσο πιο ξηρή η επιδερμίδα, τόσο πιο λιπαρή η υφή που μπορείτε να επιλέξετε. Ως εκ τούτου, οι αντηλιακές κρέμες είναι κατάλληλες για το ξηρό δέρμα, η λεπτόρευστη αντηλιακή προστασία είναι κατάλληλη για το μικτό προς λιπαρό δέρμα και ούτω καθεξής. Η επιλογή της υφής ή της μορφής της αντηλιακής κρέμας σας μπορεί επίσης να εξαρτάται από την περιοχή του σώματος που θέλετε να προστατεύσετε και από τις μεθόδους εφαρμογής που προτιμάτε: σπρέι, γαλάκτωμα, στικ κ.λπ.

 

 

av_solaires_protection_choisir_textures_1x1 473x473

Επιλέγοντας ένα προϊόν της Avène, επωφελείστε από την 30ετή έρευνα και καινοτομία μας στον τομέα της αντηλιακής φροντίδας.

Ευαίσθητο δέρμα Για παιδιά και ενήλικες
Η πορτοκαλί σειρά είναι η κατάλληλη για εσάς

Υπερευαίσθητο δέρμα, δυσανεκτικό σε χημικά φίλτρα και αρώματα Για παιδιά και ενήλικες
Η σειρά Mineral είναι η κατάλληλη για εσάς

Ευαίσθητο δέρμα Για παιδιά και ενήλικες
Η σειρά Sunless είναι η κατάλληλη για εσάς 

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μια αντηλιακή κρέμα δεν παρέχει ποτέ απόλυτη προστασία!

Ο συνδυασμός των όρων «αντιηλιακό» και «ολική προστασία» έχει πλέον εγκαταλειφθεί, διότι κανένα προϊόν αντηλιακής κρέμας δεν μπορεί να εγγυηθεί ολική προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Από το 2006, οι δείκτες SPF άνω των 50 βαθμών (60, 80, ακόμη και 100%) έχουν ομαδοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έναν ενιαίο δείκτη 50+. Το μέτρο αυτό λήφθηκε για να προστατευθούν οι καταναλωτές από το να θεωρούν ότι με δείκτη προστασίας 100% μπορούν να παραμείνουν στον ήλιο όλη την ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβουν την αντηλιακή κρέμα και χωρίς να υποφέρουν από τις επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα τους.

av_solaires_sport_jogging_1x1 473x473

Ήλιος και αθλήματα

Ο αθλητισμός είναι επικίνδυνος στον ήλιο, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους όπου εκτίθεστε στην αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου. Όταν είστε απορροφημένοι από αυτό που κάνετε, ενδέχεται επίσης να ξεχάσετε να εφαρμόζετε την αντηλιακή κρέμα σας κάθε δύο ώρες. Επομένως, θα πρέπει να επιλέγετε προστασία προσαρμοσμένη στις κινήσεις σας, με υφή ανθεκτική στο νερό και στον ιδρώτα.

Διαβάστε περισσότερα

 

Προετοιμάζοντας το δέρμα σας για τον ήλιο

Η προστασία του δέρματός σας κατά την έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να το φροντίσετε εκ των προτέρων, προετοιμάζοντας το δέρμα σας για τον ήλιο, ιδίως μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και κατάλληλης διατροφής. Και για να παρατείνετε τα αποτελέσματα του μαυρίσματός σας, είναι επίσης σημαντικό να καταπραΰνετε το δέρμα σας μετά την έκθεση στον ήλιο.

Διαβάστε περισσότερα

av_solaires_hydrater_1x1 473x473
av_solaires_cicatrices_proteger_1x1 473x473

Προστασία ουλών

Στις ουλές δεν αρέσει ο ήλιος. Μια ουλή που εκτίθεται στον ήλιο μπορεί να αφήσει μόνιμο σημάδι στο δέρμα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής της ουλής σας, είναι καλύτερο να μην την εκθέτετε στον ήλιο. Μετά από έξι μήνες, μόλις η ουλή ασπρίσει, θα πρέπει να προστατευτεί με κατάλληλη κρέμα υψηλής αντηλιακής προστασίας. Και αυτό ισχύει για πάντα.

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία των κρεατοελιών σας

Όσες περισσότερες κρεατοελιές έχει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος: Το 35% αυτών των καρκίνων αναπτύσσονται από μία υπάρχοντα κρεατοελιά. Επομένως, είναι απαραίτητο να προστατεύετε αποτελεσματικά το δέρμα σας από τον ήλιο, ώστε να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εμφάνιση νέων κρεατοελιών, με μια αντηλιακή κρέμα προσαρμοσμένη στον τύπο του δέρματός σας. Επιπλέον, η υπερέκθεση υφιστάμενων κρεατοελιών επηρεάζει την ανάπτυξη βλαβών που μπορεί να γίνουν καρκινικές.

Διαβάστε περισσότερα

av_solaires_proteger_grains-de-beaute_1x1 473x473
av_sun care_lotion 50-_social_1_post_3282770100747_hd

ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ SPF50+

Αποτελεί εξαιρετικά αποτελεσματικό προϊόν με πραγματικά ευχάριστη υφή, το οποίο δεν αφήνει ίχνη και απλώνεται πολύ εύκολα. Μου αρέσει πολύ στο δυσανεκτικό δέρμα μου - είναι το μόνο που μπορώ να αντέξω! Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα μας για αντηλιακή προστασία
Επιστροφή στην κορυφή