Ο αντίκτυπος των αντηλιακών φίλτρων στον ωκεανό

Ωκεανοί υπό απειλή

Οι ωκεανοί καλύπτουν τα δύο τρίτα του πλανήτη μας. Στεγάζουν μια πλούσια πηγή ζωής και ρυθμίζουν την ισορροπία του κλίματος με την ίδια τους την ύπαρξη. Η επιβίωση πολλών πληθυσμών και ειδών εξαρτάται από αυτούς. Πράγματι, το θαλάσσιο οικοσύστημα αποτελείται από διάφορα μικρο-οικοσυστήματα τα οποία είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας που αναπνέουμε σε οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

  • Κοράλλια: το απόθεμα της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Τα κοράλλια αποτελούν σημαντικό οικοσύστημα για την αναπαραγωγή και τη διατήρηση πολλών θαλάσσιων ειδών.
  • Φυτοπλαγκτόν: ο «πράσινος πνεύμονας» του πλανήτη. Το φυτοπλαγκτόν είναι ο κύριος παραγωγός οξυγόνου (τα 2/3 του οξυγόνου που αναπνέουμε). Λειτουργεί ως βιολογική αντλία για το ατμοσφαιρικό CO2, απορροφώντας μεγάλο μέρος των εκπομπών που συνδέονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, μειώνοντας τις επιπτώσεις τους στο κλίμα.
  • Ζωοπλαγκτόν: η καρδιά της τροφικής αλυσίδας. Το ζωοπλαγκτόν είναι ο κύριος καταναλωτής οργανικής ύλης στους ωκεανούς και παίζει ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας.

Αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα απειλείται σήμερα από διάφορους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την εξαφάνιση εκατοντάδων ειδών και την εξάντληση πόρων: υπερθέρμανση του πλανήτη, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, υπερεκμετάλλευση πόρων κ.λπ. Απειλείται όμως και από τη ρύπανση που προέρχονται από τις αντηλιακές κρέμες και τα φίλτρα τους, τα οποία αποτελούν από μόνα τους κίνδυνο για τους ωκεανούς. Η ζημία αυτή είναι υπεύθυνη για την εξαφάνιση εκατοντάδων ειδών και τη σημαντική εξάντληση των πόρων. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και συλλογικά αν θέλουμε να σώσουμε τους ωκεανούς μας.

Το 50% των θαλάσσιων ειδών προστατεύεται από τους κοραλλιογενείς υφάλους. 500 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από το οικοσύστημα που παρέχουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.

Κοράλλια σε κίνδυνο

Τα κοράλλια έχουν καίρια θέση στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Αποτελούν πηγή τροφής και βιότοπο για πολλά φυτά, βακτήρια και ψάρια, προστατεύουν τα εδάφη και τις ακτές από την απορροή ή/και τη διάβρωση και μειώνουν τις επιπτώσεις τυφώνων και τσουνάμι. Συνεπώς, τα κοράλλια αποτελούν ζωτικό κρίκο για επιβίωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Βρίσκονται σε όλες τις θάλασσες και σε όλα τα βάθη και μπορούν να ζήσουν χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο σήμερα τα ¾ των κοραλλιογενών υφάλων απειλούνται από τον άνθρωπο, ενώ το 30% έχει ήδη χαθεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως λόγω των αντηλιακών προϊόντων. 

av_solaires_engagement_corail_1x1_v1

Ο οικολογικός αντίκτυπος των αντηλιακών προϊόντων στον ωκεανό

Τα τοξικά συστατικά των αντηλιακών που διαλύονται στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του κολύμβησης ή διασκορπίζονται από τον άνεμο στις παραλίες όταν χρησιμοποιούνται αεροζόλ, συσσωρεύονται στην άμμο και εναποτίθενται στον πυθμένα του ωκεανού.

Φωτοσύνθεση σε κίνδυνο Πρέπει να έχετε ξαναδεί την εικόνα αυτή στις διακοπές σας. Στην επιφάνεια του νερού σχηματίζεται μια λεπτή μεμβράνη λαδιού ή κρέμας, η οποία διαταράσσει όχι μόνο τα κοράλλια και τα φύκια αλλά και τη θαλάσσια πανίδα, καθώς λειτουργεί ως αντηλιακό και εμποδίζει τη φωτοσύνθεση που παράγει το οξυγόνο το οποίο είναι απαραίτητο για τα θαλάσσια είδη. Το φαινόμενο της χιονοστιβάδας σημαίνει ότι επηρεάζεται επίσης το πλαγκτόν που τρέφεται με μικροφύκη, και ούτω καθεξής. Τελικά, υποφέρει σχεδόν ολόκληρη η τροφική αλυσίδα.

Τοξικά συστατικά για τη φύση και τη θαλάσσια πανίδα Οι πετροχημικές αντηλιακές κρέμες έχουν επιβλαβή επίδραση στο θαλάσσιο οικοσύστημα, αφήνοντάς το μόνιμα κατεστραμμένο. Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι συστατικά όπως τα paraben, οι σιλικόνες και οι οξυβενζόνες, τα οποία είναι ύποπτα για ενδοκρινικές διαταραχές και αποτελούν αναπαραγωγικά τοξικά για τη θαλάσσια ζωή.

Καταστροφικές επιπτώσεις σε φύκια και κοράλλια

Οι χημικοί παράγοντες στις αντηλιακές κρέμες είναι η αιτία της προοδευτικής καταστροφής των φυκών και, κατ' επέκταση, των κοραλλιών. Πώς; Ορισμένα από αυτά τα μόρια καταστρέφουν τις ζωοξανθέλες, τα μικροφύκη που συμβιώνουν με τα κοράλλια. Όταν έρχονται σε επαφή με επιβλαβή μόρια, οι ζωοξανθέλες πεθαίνουν, παίρνοντας μαζί τους και τα γύρω κοράλλια, τα οποία αρχικά ασπρίζουν και εν συνεχεία πεθαίνουν μέσα σε μόλις 48 ώρες.   Ωστόσο είναι ένοχο και το οκτοκρυλένιο: η τοξικότητά του στα κοράλλια επισημάνθηκε από ομάδα ερευνητών του Observatoire océanologique de Banyuls-sur-Mer σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Analytical Chemistry, οδηγώντας σε απαγόρευση των τοξικών αντηλιακών κρεμών που περιέχουν αυτό το μόριο στα νησιά Παλάου στις αρχές του 2020.

 

av_solaires_effets-destructeurs_coraux_1x1 473x473
Αντηλιακό: καλές συνήθειες

Αντηλιακό: καλές συνήθειες

  • Κάθε χρόνο, ρίχνουμε περίπου 25.000 τόνους αντηλιακής κρέμας στους ωκεανούς - δηλαδή 1 λίτρο ανά δευτερόλεπτο*
  • Χρειάζονται 20 λεπτά κολύμβησης για να απελευθερωθεί το 25% των συστατικών μιας αντηλιακής κρέμας στο θαλασσινό νερό 
  • Περίπου το 10% των κοραλλιών στον κόσμο θεωρείται ότι επηρεάζεται άμεσα από τα φίλτρα UV**

* πηγή: Πράσινος Σταυρός
** πηγή: μελέτη της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πολυτεχνείου Marche στην Ιταλία

Ανακαλύψτε τη δέσμευσή μας για αναγέννηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Από την ίδια σειρά

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

Τα προϊόντα φροντίδας δέρματος Eau Thermale Avène έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το δέρμα και να σέβονται τους ωκεανούς

Intense Protect 50+

Intense Protect 50+

Προστατεύει - Ενυδατώνει

SPF 50+ Παιδικό Σπρέι

SPF 50+ Παιδικό Σπρέι

Προστατεύει

Αντηλιακό Σπρέι SPF 30

Αντηλιακό Σπρέι SPF 30

Προστατεύει

Αντηλιακό Σπρέι SPF 20

Αντηλιακό Σπρέι SPF 20

Προστατεύει

Επιστροφή στην κορυφή