Ήλιος και ιατρική περίθαλψη

Φάρμακα και ήλιος

Ορισμένα φάρμακα και ουσίες περιέχουν μόρια τα οποία αντιδρούν στην υπεριώδη ακτινοβολία, πράγμα που σημαίνει ότι η δομή τους αλλάζει όταν εκτίθενται στον ήλιο και γίνονται αλλεργιογόνα ή ακόμη και τοξικά. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, γνωστή ως φωτοευαισθησία.

Ποια φάρμακα είναι φωτοευαισθητοποιά;

Υπάρχουν πολλά: αγχολυτικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά, ορμονικές θεραπείες κ.λπ. Αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες για να δείτε αν το φως του ήλιου αποτελεί αντένδειξη ενώ παίρνετε τα φάρμακα. Κι αν σχεδιάζετε διακοπές, μιλήστε προηγουμένως με τον γιατρό σας για να αποφύγετε κινδύνους φωτοευαισθησίας.

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473

Τι είναι μια φωτοευαισθητοποιητική θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή;

Η φαρμακευτική αγωγή και το φως του ήλιου δεν τα πάνε πάντα καλά μεταξύ τους. Ορισμένοι τύποι θεραπείας αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, οπότε θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή πριν από την έκθεση στον ήλιο.

Ορισμένα μόρια στα φάρμακά σας μπορεί να γίνουν αλλεργιογόνα ή ακόμη και τοξικά, όταν εκτεθούν στον ήλιο. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, γνωστή ως φωτοευαισθησία.

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Λάβετε τη θεραπεία σας τη σωστή στιγμή

Εάν είναι εφικτό, πάρτε το φάρμακό σας το βράδυ, γύρω στις 5 ή 6 το απόγευμα, και όχι το πρωί.

Τα οφέλη και οι βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα

Πώς προκύπτει η φωτοευαισθησία;

Υπάρχουν δύο τύποι αντίδρασης φωτοευαισθησίας.

Φωτοτοξική αντίδραση

Η φωτοτοξική αντίδραση αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο αντίδρασης, ενώ δεν πρέπει να συγχέεται με την αλλεργία στον ήλιο. Αυτός ο τύπος αντίδρασης εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα του φωτοευαισθητοποιητικού προϊόντος. Εκδηλώνεται μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από την έκθεση στον ήλιο κι έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κόκκινων σημαδιών στα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ, καθώς και των χεριών, των ποδιών και των ποδιών. Μετά την αρχική φωτοτοξική αντίδραση, η περαιτέρω έκθεση μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη αντίδραση ή φωτοαλλεργία.

Φωτοαλλεργική αντίδραση

Αυτός είναι ο πιο σπάνιος τύπος αντίδρασης και προκαλείται από τη χρήση μικρής ποσότητας φωτοευαισθητοποιητικού προϊόντος το οποίο είναι ήδη γνωστό στο δέρμα. Εμφανίζεται μέσα σε 24 ώρες ή περισσότερο από την έκθεση στον ήλιο και έχει ως αποτέλεσμα έντονο κνησμό στα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο, παρόμοιο με κνίδωση ή έκζεμα, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα. Ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν ανωμαλίες χρωματισμού, με καφέ ή γαλαζωπό χρώμα.

Η μη αντίδραση μετά από ένα έτος θεραπείας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Ίσως χρειαστούν αρκετές εξορμήσεις στον ήλιο για να εμφανίσετε φωτοευαίσθητη αλλεργική αντίδραση. Και προσέξτε: μπορείτε να έχετε την ίδια αντίδραση και μετά από συνεδρίες σολάριουμ!

Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε αντίδραση φωτοευαισθητοποίησης

Σε περίπτωση αντίδρασης σε μια φωτοευαισθητοποιητική θεραπεία, θα πρέπει να διακοπεί αμέσως κάθε έκθεση στον ήλιο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός σας θα σας προτείνει μια κρέμα ή τζελ για να καταπραΰνει τον κνησμό και να αντιμετωπιστούν τυχόν φουσκάλες.

Αποφύγετε τον ήλιο

Ως προληπτικό μέτρο, είναι συνετό να περιορίσετε τις ώρες έκθεσης στον ήλιο στο ελάχιστο δυνατό ή απλώς να μη βγαίνετε καθόλου στον ήλιο.

Επιλέξτε τη σωστή προστασία

Δώστε προσοχή στο τι σας λέει το δέρμα σας: αν και το ηλιακό έγκαυμα εμφανίζεται συνήθως δώδεκα ώρες μετά την έκθεση, οι ασθενείς συχνά αναφέρουν μια αίσθηση καψίματος κατά τη στιγμή της έκθεσης. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και να χρησιμοποιείται η μέγιστη δυνατή προστασία UVA/UVB.

Προστατευθείτε όλο το έτος

Είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας, είτε βρέχει είτε χιονίζει, οι ακτίνες του ήλιου έχουν επίδραση στο δέρμα, γι' αυτό είναι σημαντικό να δίνετε στο δέρμα σας την καθημερινή προστασία που χρειάζεται για να το διατηρείτε ασφαλές όλο το έτος. Ακόμα και στην πόλη, εφαρμόστε ενυδατική κρέμα με ελαφρύ δείκτη προστασίας για να φιλτράρετε τις υπεριώδεις ακτίνες, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε ένα γεύμα στο ύπαιθρο με απόλυτη ηρεμία!

av_solaires_lucite_estival_1x1 473x473
av_solaires_demangeaison_boutons_1x1 473x473

Τα αντιβιοτικά, όπως και άλλα φάρμακα, είναι ασύμβατα με τον ήλιο και μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις όπως σπυράκια, κνησμό, ακόμη και προβλήματα μελάγχρωσης. Εάν υποβάλλεστε σε ιατρική θεραπεία, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις οδηγίες προτού βγείτε στον ήλιο, για να περιορίσετε τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο. 

Και τα φάρμακα δεν αποτελούν τις μοναδικές φωτοευαισθητοποιητικές ουσίες: ορισμένα αρώματα και άλλα καλλυντικά με βάση την αλκοόλη είναι και αυτά φωτοευαισθητοποιητικά, όπως και ορισμένα φυτά και φρούτα (γρασίδι, μαϊντανός, εσπεριδοειδή, σύκα κ.λπ.).   Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι όταν ένα άτομο φτιάχνει λεμονάδα, αγγίζει το χέρι του κι έπειτα εμφανίζει σημάδια μετά την παραμονή του στον ήλιο. Ως γενικός κανόνας, πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας μετά το φαγητό ή το μαγείρεμα.
 

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

Όχι: ένας απλός περίπατος με καλό καιρό μπορεί να προκαλέσει φωτοτοξική αντίδραση. Αυτός ο τύπος αντίδρασης είναι μακράν ο συνηθέστερος τύπος φωτοευαισθησίας και εμφανίζεται ως ηλιακό έγκαυμα δυσανάλογο με το επίπεδο έκθεσης στον ήλιο.

Η μη αντίδραση μετά από ένα έτος θεραπείας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Ίσως χρειαστούν αρκετές εξορμήσεις στον ήλιο για να εμφανίσετε φωτοευαίσθητη αλλεργική αντίδραση.

Τα φάρμακα δεν είναι οι μόνες ουσίες που προκαλούν φωτοευαισθησία: ορισμένα αρώματα και άλλα καλλυντικά με βάση την αλκοόλη, καθώς και ορισμένα φυτά και φρούτα (γρασίδι, μαϊντανός, εσπεριδοειδή, σύκα κ.λπ.) είναι επίσης φωτοευαισθητοποιητικά. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι όταν κάποιος φτιάχνει χυμό λεμονιού, αγγίζει το χέρι του κι έπειτα εμφανίζει σημάδια μετά την παραμονή του στον ήλιο. Ως γενικός κανόνας, πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας μετά το φαγητό ή το μαγείρεμα.

Επιστροφή στην κορυφή