Προστατεύοντας το δέρμα σας το χειμώνα

Περιεχόμενα

Προστατεύοντας το δέρμα σας το χειμώνα

av_solaires_hiver_campagne_1x1 473x473

Καλές συνήθειες για την προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο, τον χειμώνα

Τον χειμώνα πρέπει να συνεχίζουμε τις συνήθειές μας για προστασία από τον ήλιο, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας ενυδατική κρέμα με SPF ή προσθέτοντας ένα ελαφρύ SPF στην πρωινή ρουτίνα φροντίδας του δέρματός μας. Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια μορφή προστασίας που ταιριάζει στον τρόπο ζωής και τους ρυθμούς σας: αν περνάτε πολύ χρόνο έξω, μπορείτε να εφαρμόζετε περισσότερο SPF, ωστόσο αν εργάζεστε όλη μέρα σε γραφείο πίσω από υπολογιστή, αρκεί SPF 15 μια φορά την ημέρα. 

Πώς επηρεάζει ο χειμερινός ήλιος το δέρμα μας;

Ο ήλιος δεν κάνει διακοπές! Είναι εκεί όλο τον χρόνο, αν και λίγο λιγότερο «επιθετικά» από ό,τι το καλοκαίρι. Τον χειμώνα, οι ακτίνες UVB που ευθύνονται για τα ηλιακά εγκαύματα μειώνονται και είναι λιγότερο επικίνδυνες, αλλά αυτό δεν ισχύει για τις ακτίνες UVA, οι οποίες ευθύνονται για την προοδευτική φθορά του δέρματος, τη γήρανση της επιδερμίδας και την εμφάνιση αντιαισθητικών ηλιακών κηλίδων. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η UVA μπορεί να φτάσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος κι έτσι μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη βλάβη του DNA που παρατηρείται στους δερματικούς καρκίνους.

 

av_solaires_hiver_proteger_peau_1x1_472x472

Το δέρμα σας πρέπει να προστατεύεται κάθε φορά που βρίσκεστε έξω για περισσότερο από 15 λεπτά, είτε σε βεράντα είτε σε βουνό. Για να προστατευτείτε, είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατάλληλο ρουχισμό και γυαλιά ηλίου.

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Ήλιος στα βουνά: προσοχή στον κίνδυνο

Στα βουνά, το δέρμα σας είναι ακόμη πιο εκτεθειμένο στις βλαβερές συνέπειες του ήλιου λόγω του υψομέτρου και της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός. Το χιόνι αντανακλά τις υπεριώδεις ακτίνες, αυξάνοντας την ποσότητα ακτινοβολίας που φτάνει σε εσάς: Το 80% των υπεριωδών ακτινών αντανακλάται από το χιόνι και πλήττει το δέρμα σας ακόμα πιο έντονα.

Αναγνωρίζεται επίσης ότι η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας αυξάνεται κατά 4% κάθε 300 μέτρα, το οποίο σημαίνει ότι σε υψόμετρο 3.000 μέτρων υπάρχει 40% περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία από ό,τι στην παραλία. Επιπλέον, το περιβάλλον μπορεί να είναι παραπλανητικό και δεν σας δίνει πάντα αντικειμενική αίσθηση για το αν θα πάθετε ηλιακό έγκαυμα ή όχι: το δέρμα σας είναι σχεδόν «αναισθητοποιημένο» από το κρύο και τον άνεμο που δίνουν αίσθηση δροσιάς, ενώ τα λευκά σύννεφα φιλτράρουν πολύ λίγες υπεριώδεις ακτίνες, παρόλο που μπορεί να σας κάνουν να πιστεύετε ότι ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος είναι χαμηλός.

Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται να προστατεύεστε με γυαλιά ηλίου και αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον 30) και να ανανεώνετε αυτή την προστασία τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, ειδικά αν κάνετε σκι ή περνάτε πολύ χρόνο έξω.

Επιστροφή στην κορυφή